, ,

Nyílt levél a Hölgyekhez

“nőgyógyászati rákszűrés”

“TÜKRÖM TÜKRÖM MONDD MEG NÉKEM… Hej, tükröm összetörlek, ha nem én vagyok a legszebb!”

A mindennapok során bevett tevékenységünk, hogy akár több alkalommal is tükörbe nézünk. Amennyiben nem azt mutatja, amit szeretnénk, elővesszük eszközeinket és változtatunk: megfésülködünk, kisminkeljük magunkat, elmegyünk kozmetikushoz. A nőgyógyászati rákszűrést is TÜKÖR-ként lehet felfogni.

TÜKÖR,

amelybe normál esetben évente legalább egy alkalommal kellene belenézni. Mégis a világon, a hölgyeknél a második leggyakoribb rosszindulatú elváltozás (méhnyakrák) esetén, gyakran úgy viselkedünk, mintha ezt a hétköznapok során természetes tevékenységet, elfelejtettük volna.

Miért is? Attól tartva, hogy olyat mutat, amitől félünk? Ezen elváltozás Magyarországon évente több mit ezer nőnél kerül felismerésre, és több mint harmaduk haláláért felelős.

A méhnyakrák azon kevés rosszindulatú elváltozások egyike, amely szűréssel korán felismerhető és megelőzhető!

Ugyanis kialakulása előtt másfél-két évvel megjelennek olyan állapotok, amelyek kimutathatók. A “nőgyógyászati rákszűrés” célja ezen állapotok időbeni megtalálása és ellátása. Önnek kell elhatározni, hogy elmegy évente egyszer nőgyógyászati rákszűrésre.

Az a 400-500 nő döntő része, akik évente ezen elváltozás miatt halnak meg, megmenthető lenne, amennyiben jártak volna rendszeresen rákszűrésre. Végig gondolta ezt?

Beszéljünk még egy-két tévhitről

A legnagyobb csúsztatás az elmúlt években az a szakmai berkekben is rögzített téveszme, hogy megvan a méhnyakrák okozója. A HPV vírus család? Van is már méhnyakrák elleni védőoltás!?

Nézzük a tényeket: Több vizsgálat szerint a nemi aktivitás korában levő hölgyek közel 80%-a átesik HPV fertőzésen. A méhnyakrák előfordulási gyakorisága 15-16 eset 100.000 főre vetítve. Még ha figyelembe vesszük, hogy a magas rizikójú HPV törzsek csak az összes eset 30-40%-át teszik ki, akkor is óriási a szakadék a fertőzések és a méhnyakrák gyakorisága között.

Akkor a vírus a legfőbb oka ennek az elváltozásnak, vagy más faktorok a döntőek? Egyébként, ha kimutatásra is kerül magas rizikójú HPV, akkor negatív rákszűrés eredmény esetén, csak fokozott kontroll (fél vagy negyedévenként) indokolt a szakmai protokoll szerint. A védőoltás tájékoztatójában is az szerepel, hogy az oltást követően továbbra is javasolt a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés.

Ezek ismeretében óriási felelőtlenség és vakmerőség azt állítani erről a védőoltásról, hogy méhnyakrák ellenes védőoltás! A témánkkal kapcsolatban – nőgyógyászati rákszűrés fontossága – a HPV fertőzésekkel és a védőoltással még számos észrevételt és tapasztalatot lehetne megosztani, ám úgy gondolom ennyi is elég annak a belátására, hogy rendszeresen, évente felkeressen egy megbízható nőgyógyászt.

0 válaszok

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük